Menu

 

  

File:Rökstenen 1.JPG - Wikimedia Commons

Rigdom Uden Arbejde

Rigdom uden arbejde kunne for længst være en opfyldt ønskedrøm for alle og enhver i form af en anstændig basisindkomst. Sørgeligt nok er den arbejdende befolkning imidlertid stadig stillet som underverdenens danaider, der dag ud og dag ind er tvunget til at knokle med at fylde vand i et kar med hul i bunden. På den nyeste e-bogsudgave fra Lindhardt og Ringhof er undertitlen derfor ændret til: Alternativet til slid og spild. Fat altså mod ved at læse en af udgaverne om vore gyldne muligheder for en bedre fremtid!  

Link

Rigdom Uden Arbejde er en realitet, vi burde forholde os til, hvad enten vi piber eller synger. Lyset tændes, blot vi går ind i et rum, og metroen rumler ubemandet rundt i undergrunden. Og i det små er det rigdom uden arbejde, når pensionister og arbejdsløse kan leve trygt af overførselsindkomster – en gammel, opfyldt ønskedrøm.
 
Hånden på hjertet, hvem ønsker sig ikke rigdom uden arbejde? Selv de, der elsker deres job, tager gladeligt imod selv de største lotto-gevinster. Hvorfor er rigdom uden arbejde da så tys tys og fy fy? Trods eventyrlige teknologiske fremskridt gjalder opråbet stadig til enhver arbejdsfør borger: Du skal yde, før du kan nyde! Ja endda mere og mere, hurtigere og hurtigere! 
 
Ergo er hele nutidsøkonomien forvandlet til et danaidernes kar, og velstanden fosser ud af samfundet i takt med at ressourcerne og fremtiden går til spilde.
Rigdom uden arbejde er et optimistisk opgør med misantropi og askese, fråseri og ufornuft. Et alternativt bud på et reelt velfærds-samfund, der hviler i sig selv og skåner miljøet. Rigdom er jo ikke forbrug, men værdier! Ligesom vedvarende energi er varigere end den, der brændes af. Rigdom kan også være immateriel; tænk blot på tryghed, frivilligt arbejde og retten til en lur efter behov.
 
I bogen om Rigdom Uden Arbejde finder I opskriften på, hvordan vi alle med lidt nytænkning kunne få en rigere og friere tilværelse – samtidig med at vi skånede naturen og fremtiden for spild og forurening. 
 
Her en helt ny anmeldelse:

En fremtidsvision om et rigt liv

Set med mine øjne er Finn Gemynthe en fremragende, ja unik forfatter. I et enkelt og letforståeligt sprog beskriver han i denne bog vores samfunds syn på og holdning til arbejde. Med finurlige ord og vendinger krydrer han sine tanker og meninger om den generelle opfattelse af arbejde og vækst. Han trækker tråde til fortiden, til guder, mennesker og dyr, tydeligvis med en bred viden om historie og litteratur.

Første halvdel af bogen beskæftiger sig med, hvordan arbejde fylder livet og spænder ben for kreativ udfoldelse og menneskelig frihed. Anden halvdel kommer med konkrete forslag til, hvordan man med basisindkomst/borgerløn kan opretholde et velfærdssamfund uden uheldige bieffekter, men med ro, frihed og bæredygtighed skabe et samfund i harmoni med både menneskets og naturens resurser, hvor kulturlivet samtidig vil blomstre. Det samme vil forholdet til ulandene.

Det hele synes både sandsynligt og tiltrækkende. Det er alvorlige tanker, serveret på yderst underholdende vis og med god jordforbindelse!

Ved at benytte allerede frembragte teknologiske hjælpemidler og permakultur kan vi frigøre os fra pligtarbejde og genfinde det legende og lystbetonede individ.

Det er sjov og spændende læsning i en tid, hvor arbejde næsten har gudelignende status i den måde, vi har indrettet vores samfund på. Bogen her er i sandhed et holistisk alternativ! God læselyst.

Ingelise Hallengren i  Nyt Aspekt april – juni 2019

Den nye papirudgave kan fås her:

 
Rigdom uden arbejde udkom første gang i 1998: 
 
 
Siden da har jeg løbende opdateret bogen, der nu er mere aktuel end nogensinde. Fra anmeldelserne dengang:
 
”Tak til Finn Gemynthe for dette anderledes indspark.” Erik Thygesen, Information.   
 
”Gemynthe har med en letflydende pen  skrevet en underholdende og ukonventionel samfundskritik med  mange overraskende pointer og utraditionelle synsvinkler.” Søren  Brunbech, lektørudtalelserne.  
 
”Jeg læste ”Rigdom  uden arbejde” i ét stræk,  men jeg vil anbefale små læsebidder  afbrudt af middagslur og kaffe avec.”  Bo Kampmann Walther, Kristeligt  dagblad.
 
0 0 0
 


File:Soap Bubble - foliage background - iridescent colours - Traquair 040801.jpg - Wikimedia Commons