Menu


File:Aryballos owl Louvre CA1737.jpg - Wikimedia Commons

Artikler

   Senromersk stemning i Høje-Taastrup

Uddrag af uudgivet artikel af Finn Gemynthe om ligheder mellem det undergangstruede romerriges monumentale koncept - og nutidens. 

 
File:Trier Porta Nigra BW 4.JPG - Wikimedia Commons
 
Her troner indkørslen til Augusta Treverorum, som Trier hed på imperialismens sprog. Jeg har skuet denne vældige, senromerske byport med egne øjne - og længe derefter satte den gang i tanker og sammenligninger:
 
Gentager historien sig virkelig? - Tit når jeg kommer til Høje-Taastrup, får jeg en fornemmelse af deja vu. Jeg har været her før! Set noget der mindede, fornemmet den samme stemning! Og det er for længst gået op for mig, hvor hunden ligger begravet: I det gamle Romerrige, fra Rom over Trier - og til Taastrup.
 
File:Hoje tastrup mpazdziora.jpg - Wikimedia Commons
 
Bemærk også husene på hver side af "byporten" - og sammenlign med nedenstående fra et rekonstrueret, romersk fort i Saalburg:  
File:The reconstructed Principia, the headquarters building of the Roman garrison and the camp's most important building, Saalburg Roman Fort, Limes Germanicus, Germania (Germany) (34753346036).jpg - Wikimedia Commons
 
Porta Nigra - dette gigantisk monstrum af en senromersk byport er godt nok et vældigere bygningsværk end vor stationsbygnings små, fikse buer. Men inde bagved findes der ikke mange rundinger; her troner bygninger og monumenter i en vinkelret byplan og et helhedsindtryk, som kunne være konciperet af kejser Diocletians byplanlæggere. Selv detaljer som søjlerækkerne og gitterværkerne foran vinduerne bærer et umiskendeligt, vinkelret senromersk præg.
 
File:Curia Iulia.JPG - Wikimedia Commons
 
Kejseren trak sig tilbage til Salonae, nutidens kroatiske Split, for at nyde sit otium i år 305. Et firkantet palads som en hel by formede han efter sine ønsker, kort før det store sammenbrud, og at dømme efter byplan og billeder kom den til at ligne det moderne Høje-Taastrup. Alt i alt ret kantet - rundinger var begrænset til et minimum!
 

File:SPLIT-Hebrard restitution plan-NUM.jpg - Wikimedia Commons


File:Transit plaza at Høje-Taastrup station in Denmark.jpg -  Wikimedia Commons

For at trumfe de gamle romere er selv søjler og vinduer råt firkantede. Ganske vist er Thorstårnet på torvets midte rundt og viet til en nordisk gud, men selve konceptet med en monumental statue midt i byplanen er romersk så det basker.

File:EUR Piazza Guglielmo Marconi.jpg - Wikimedia Commons 

Også Mussolini lod sig inspirere af det gamle Rom - thi drømmen om varig storhed er symptomatisk for alle store imperier. Men er nutidens globaliserede industriimperium ikke alle tiders største?   

0     0     0 


File:Roulette casino.JPG - Wikimebia Commons

 

File:Squirrel posing.jpg - Wikimedia Commons


File:1926 danish 25 øre coin.png - Wikimedia Commons