Menu

Den fjerde verden

 

Maja driver nøgen i land på en øde strand, som hun mener at kende. Det er en kølig forårsaften, især når man ikke kan finde så meget som et håndklæde. Det eneste hun ser er en man , der kommer svømmende langt ude fra. Han er flot og stærk, men samtidig tigeragtigt afslappet og alt ved ham lyser af noget vildt og fremmed. Og dog ved hun, at hun har set ham før; men det beroliger hende ikke. Hun prøver at skjule sig for ham, og overleve! 
 Hun føler sig bortført. Ikke så meget i sted som i tid! Men er det fortiden eller fremtiden, hun er strandet i?

Og vi, der efterhånden er havnet langt inde i fremtiden, kan nu også følge Majas oplevelser i en fuldstændig forunderlig og naturtro verden, både som e-bog og lydbog: 

https://www.lrdigital.dk/Den-fjerde-verden-9788728427545

https://www.lrdigital.dk/Den-fjerde-verden-9788728427552

Her et par anmeldelser fra dengang, en grøn fremtiden var endnu fjernere:

EN KUNSTIG VIRKELIGHED
Ny dansk ungdomsbog vender op og ned på tiden og alle ting -
men Nekselø ligger dog, hvor den altid har ligget!
 

Det Fri Aktuelt - 1993

FINN GEMYNTHE: Den fjerde verden. Gyldendal. 208 sider. Kr. 198.

En pige vågner på en strandbred. Ude i vandet svømmer en græsk gud. Er det ikke Nekselø, der ligger der? Maja er godt nok forvirret. Hvor er hendes tøj? Hun leder efter et sted at taste 112, i stedet møder hun en europæisk bison. Og pø om pø dukker hele hendes bekendtskabskreds op; men de kender hverken telefonen eller hendes fortid. 
 Maja er havnet i år 2075. Sikke en redelighed. Men efterhånden finder hun ud af, at menneskeheden ikke er slet så primitiv, som det kunne se ud. Man har on-line i kollektivet. Selv om det ligner Thy - lejren i fuldmåneskin, er der adgang til hele verden. Over de urte-tedrikkende hoveder svæver rum-verdenen; og måske eksisterer København næsten som en by. Maja er blot "landet" i Sejrøbugten i skov-distriktet, hvor man har valgt pengebegæret fra og glæder sig over storkens komme i stedet for. 
 Opfinderen hedder Finn Gemynthe. "Den fjerde verden" er hans bud på begrebet "virtual reality" i bogform. En ny og sammenhængende verden af gamle dyder og nye lyster. Maja mærker det på sin 100-årige krop, der kun fylder en anelse mere, end dengang hun var 17. Læseren mærker det store sug fra en visionær fortæller, der ønsker, at alle mennesker kan få det, som de vil, i fred og frihed og fylde. Men han er ikke helt uden en virtuel troldsplint, denne Gemynthe: for den græske gud er en spooky fætter og drengene fra Svebølle-kanten, dem skal man passe på. 


Så stort og småt blander sig i denne omfangsrige leg med tider og skikke. Ærlig talt er den ikke lige interessant fra den første skumfødte Maja til slutningens noget platte plot. Men det er ting, man gerne tilgiver, fordi selve bogen er velskrevet, vittig og næsten overfyldt med originale synspunkter på en verden, der er i næsten harmoni. Kunstig virkelighed eller ikke! Tænk at kunne drive afsted langs Vesterlyng med udsigt til Nekseløs bakker, mens man hører klokkefrøer og bisonbrøl, ser storken lette og mærker græsset gro. Sådan en virkelighed behøver slet ikke at være kunstig. På bagsiden præsenteres forfatteren som "opfinder og igangsætter." Så det er bare med at få begyndt... Mr. Gemynthe!

Miljø-utopia

Finn Gemynthe: Den fjerde verden. Gyldendal. 208 sider. Kr. 198.

Aalborg Stiftstidende, 29/9 - 1994

En spændende rejse i tiden og i fantasien er Finn Gemynthes smukke ungdomsroman om Maja, der finder sig selv, splitternøgen og tilsyneladende med hukommelsestab, skyllet op på en ukendt strand - i selskab med en lige lovlig stor og stærk mand..

Mysteriet vokser, mens ledetrådene lægges ud, inden romanen kommer til sagen og forfatteren tager fat på sit egentlige ærinde - skildringen af et miljø-utopia, en "fjerde verden", tiden efter industrialderen, hvor mennesket opdager, at det er langt enklere og langt mere økonomisk at udvinde fødevarer af naturens egne afgrøder, træ og løv, f. eks., end at dyrke alting mere eller mindre kunstigt.

 Der er et par rigtig flotte visioner i romanen, men også en masse økoflip og blomsterbarns-romantik, som ville være svært at sluge, hvis det ikke var fordi det var så begejstret velskrevet.

Lars Borberg

Patrick Leis har lavet forsiden til Den fjerde verden.

0 0 0


File:Soap Bubble - foliage background - iridescent colours - Traquair 040801.jpg - Wikimedia Commons