Runding.dk

Dovenskabens politik

Kristeligt Dagblad - 98'


Stille humor og satire lille bog om rigdom uden arbejde

Finn Gemynthe: "Rigdom uden arbejde. Dovenskabs politik og godmodig styrke."
Christian Ejlers' Forlag. 160 sider. Kr. 175.


"Rigdom uden arbejde". Det lyder da fantastisk. Og jeg, der ellers troede, den slags kun var forbeholdt mafioso'er, Internetudbydere og kokkebogsskribenter. Så skal man bare læse Finn Gemynthes nye bog. "Rigdom uden arbejde", lyder den forjættende titel altså. Den har også en undertitel: "Dovenskabens politik og godmodige styrke".
Vi lever i en tid, hvor de store ideologier ikke har det allerbedst. Skyggeagtigt og med eget indbygget inerti dukker de op engang imellem, for dog straks efter at blive tiet ihjel af vor tids største isme: populismen. Alligevel bygger hele vores arbejdsmoral, alle vores værdisystemer og deslige på tanker, der ikke mindst angår det svære forhold mellem stat og samfund. Hvor meget magt skal staten have? Hvor meget ansvar har den enkelte borger? Skal man holde sig til nutidens politiske palaver, er der vist ikke den store dynamik at spore længere - øllebrødssocialdemokrater og betonmarxister optræder side om side med liberalismens vogtere og kapitalens pengemænd. Det går så vidt, at repræsentanter fra henholdsvis Enhedslisten og Dansk Folkeparti danner fælles front mod EU's bebudede flygtningepolitik. Egentlig er det en absurd tanke.
Når jeg snakker så meget om forskelle, der ikke rigtig er forskelle længere - ligesom forskellen på karbonader og hakkedrenge - så er det fordi, rigdom kræver en forskel. Klart nok: Sørens far havde dem, den lille pige tændte endnu en svovlstik. Rigdom uden arbejde kræver en endnu større for- skel. Det nemmeste ville være, hvis man bare var født rig. Forskellene på aristokrater og os kan nemlig, skriver Gemynthe, sammenfattes under tre kardinalpunkter: "1. Selvtillid. 2. God tid. 3. Overblik".
Pointen er, at disse "punkter" også kan vendes til dyder. Man behøver ikke at være pudret i hovedet og kalde sig "sir" for at indse, at de tre fænomener er gode at have med, når man skal begå sig blandt slagordene fra konsumismens "brug-og-smid-væk-og-vær-glad" og laborismens "arbejde adler."
Naturen er et smukt alternativ, hvis man skal tro Gemynthe. Når træet dovent læner sig ud mod vandløbet, så tror det på sig selv- det skal nok nå helt derud, hvor vandet risler. God tid har træet skam også. Der kan let gå 50 år for sådan en proces. Overblik? Ja da, i rigt mål. Eller kig delfinen dybt i øjnene. Den griner ikke hele vejen til banken, men måske ved den, at havets dybe hemmelighed er gjort af samme stof som leg og dovenskab: "Vi havde næsten glemt det; vægtløsheden, oceanet, velværet, friheden, faunismen. Al denne rigdom uden arbejde."
Nogle vil nok blive skuffet over fraværet af konkrete rigdomsanvisninger i Finn Gemynthes lille værk. Andre derimod kan glæde sig over den stille humor og en tilbagevenden til den nærmest glemte genre, satiren. Dette her er Holberg anno 1998, men uden moraliseren. Og forfatteren er i hvert fald ikke doven, for noget har han sat sig ind i; undervejs får vi gode oplysninger om diverse -ismer og skæve personligheder. Jeg læste "Rigdom uden arbejde" i ét stræk, men jeg vil anbefale små læsebidder afbrudt middagslur og kaffe avec.
BO KAMPMANN WALTHER
  • Tilbage til Bogen: "Rigdom uden arbejde"  •