Runding.dk

Frugtvasker / pudser


Finn Gemynthe Madsen & Philip Gemynthe Madsen 2006

I vor sprøjteglade tid anbefales vi frugtspisere at vaske frugterne grundigt, inden vi sætter tænderne i dem. Har man rent vand ved hånden, og evt. en sigte hvis det drejer sig om druer eller ribs, burde det ikke volde problemer at efterleve anbefalingen. Men erfaringen viser, at der tit er langt fra anbefaling til virkelighed.
Børn og travle voksne har det med at snuppe et æble og springe proceduren over. Og er man gæst et eller andet sted, går man simpelthen optimistisk ud fra, at frugten i skålen er blevet behørigt vasket. Men vaskeproceduren er næppe så indarbejdet, som ernæringseksperterne kunne ønske.
Og selv om man så gør, som man bør, gør man det så grundigt nok? Rækker det med en sjat rindende vande ned over æblet? - Næppe...


 
 


Frugtvasker
En frugtvaskemaskine vil kunne konstrueres, således at afvaskningen af snavs og giftstoffer bliver mere effektiv end de fleste præsterer under det rindende vand.
Samtidig minder frugtvaskeren frugtæderne om, at frugtvask er noget, der bør gøres. Alene dette, at apparatet står der, vil stimulere til, at frugtvask bliver en vane. Derved får frugtvaskeren en pædagogisk virkning, både overfor børn og voksne.
Frugtvaskeren kan desuden minde beboerne om, at det er sundt og lækkert at spise frugt, og derved øge forbruget af frugt på bekostning af mindre sunde sager.
For brugerne af frugtvaskeren er det nemt at putte frugten i vaskeren og lidt efter stå med den rene frugt i hånden. Og for børn og barnlige sjæle kan det ligefrem være en lille, sjov aktivitet i dagligdagen.
Frugtvaskeren kan laves i en lille udgave til privat brug og i en stor udgave til storkøkkener.
Frugtvaskeren består af et rum, hvori frugten lægges. Derover et låg, der lukkes før brug. Over og omkring frugten findes der nogle små dyser eller brusere, der ved igangsætning starter spulingen. Under frugten er der en sigte eller et afløb, hvorigennem spildevandet løber.
Til frugtrummet kan høre forskellige frugtkurve af metal eller plast, fx en til æbler, en anden til druer.
I princippet er frugtvaskeren således en slags opvaskemaskine. En billigudgave af frugtvaskeren kan dog være uden el og vandinstallationer. I stedet påfylder brugeren manuelt skyllevandet i et vandkammer i frugtvaskeren, hvorefter han eller hun vha. et stempel presser vandet ned over frugten. I bunden af apparatet løber spildevandet ud gennem en slange, der fx kan lægges i køkkenvasken.

Frugtpudser
Frugt kan også rengøres uden vand vha. af en klud. Frugtpudseren er et handy apparat på størrelse med en lille hårtørrer. På en roterende enhed, fx en lille pudseplade på størrelse med en 5-krone kan hæftes små, dertil indrettede pudseklude, som aftages og udskiftes efter brug. Et batteri eller en oplader sørger for rotationen, men man kan også forestille sig en mekanisk enhed hvor man manuelt vha. en aftrækker får pudsepladen til at rotere.
En supplerende mulighed består i, at der til frugtpudseren hører en forstøver, hvormed man a la vandpistol fugter frugten inden afpudsningen.
Frugtpudseren kan medbringes på bilture og rejser, hvor man erfaringsmæssigt tit spiser frugt, men hvor det kan være så som så med adgangen til vand.
Iøvrigt giver frugtpudseren de samme pædagogiske og stimulerende fordele som ovenfor nævnt. Desuden kan et nypudset æble være en større nydelse at sætte tænderne i end et enten uvasket eller for længst vasket....