Runding.dk

EN KUNSTIG VIRKELIGHED

Det Fri Aktuelt - 93'


Ny dansk ungdomsbog vender op og ned på tiden og alle ting -
men Nekselø ligger dog, hvor den altid har ligget!


FINN GEMYTHE: "Den fjerde verden." Gyldendal. 208 sider. Kr. 198.

En pige Vågner på en strandbred. Ude i vandet svømmer en græsk gud. Er det ikke Nekselø, der ligger der? Maja er godt nok forvirret. Hvor er hendes tøj? Hun leder efter et sted at taste 112, i stedet møder hun en europæisk bison. Og pø om pø dukker hele hendes bekendtskabskreds op; men de kender hverken telefonen eller hendes fortid.
Maja er havnet i år 2075. Sikke en redelighed. Men efterhånden finder hun ud af, at menneskeheden ikke er slet så primitiv, som det kunne se ud. Man har on-line i kollektivet. Selv om det ligner Thy - lejren i fuldmåneskin, er der adgang til hele verden. Over de urte-tedrikkende hoveder svæver rum- verdenen; og måske eksisterer København næsten som en by. Maja er blot "landet" i Sejrøbugten i skov-distriktet, hvor man har valgt pengebegæret fra og glæder sig over storkens komme i stedet for.
Opfinderen hedder Finn Gemynthe. "Den fjerde verden" er hans bud på begrebet "virtual reality" i bogform. En ny og sammenhængende verden af gamle dyder og nye lyster. Maja mærker det på sin 100-årige krop, der kun fylder en anelse mere, end dengang hun var 17. Læseren mærk er det store sug fra en visionær fortæller, der ønsker, at alle mennesker kan få det, som de vil, i fred og frihed og fylde. Men han er ikke helt uden en virtuel troldsplint, denne Gemynthe: for den græske gud er en spooky fætter og drengene fra Svebølle-kanten, dem skal man passe på.
Så stort og småt blander sig i denne omfangsrige leg med tider og skikke. Ærlig talt er den ikke lige interessant fra den første skumfødte Maja til slutningens noget platte plot. Men det er ting, man gerne tilgiver, fordi selve bogen er velskrevet, vittig og næsten overfyldt med originale synspunkter på en verden, der er i næsten harmoni. Kunstig virkelighed eller ikke! Tænk at kunne drive afsted langs Vesterlyng med udsigt til Nekseløs bakker, mens man horer klokkefrøer og bisonbrøl, ser storken lette og mærker græsset gro. Sådan en virkelighed behøver slet ikke at være kunstig. På bagsiden præsenteres forfatteren som "opfinder og igangsætter." Så det er bare med at få begyndt... Mr. Gemynthe
"Den fjerde verden" er Finn Gemynthes bud på begrebet "virtual reality" i bogform. En ny og sammenhængende verden af gamle dyder og nye lyster.
  • Tilbage til Bogen: "Den fjerde verden"  •